Αθλητικός Όμιλος Ιππόκαμπος * Κολύμβηση

Άσκηση και άσθμα

Μπεϊντάρης Ν.

Ο βρογχόσπασμος που προκαλείται κατά την άσκηση είναι μία κατάσταση στην οποία η έντονη φυσική δραστηριότητα προκαλεί οξεία στένωση του αεραγωγού σε άτομα με μεγάλη αντιδραστικότητα του αεραγωγού. Ο βρογχόσπασμος είναι πιθανότερο να συμβεί σε ψυχρό περιβάλλον με ξηρό αέρα και με την παρουσία περιβαλλοντικής μόλυνσης. Στο 70% με 80% των ασθενών με άσθμα ο βρογχόσπασμος που οφείλεται από την άσκηση προϋπάρχει. Έντονη άσκηση προκαλεί αρχικά βρογχόσπασμο που φτάνει στο μέγιστο μέσα σε 5 έως 10 λεπτά.

Η εκγύμναση με υποπλήρεις ασκήσεις θα επιφέρει βρογχόσπασμο. Η πνευμονική λειτουργία επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 20 εώς 60 λεπτά, η οποία συνήθως ακολουθείται από μία περίοδο αδράνειας που διαρκεί από 30 έως 120 λεπτά. Ο βρογχόσπασμος δεν θα ξανασυμβεί κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου και ένας αθλητής μπορεί να το εκμεταλλευτεί για να χρονoμετρήσει το παιχνίδι του.

Οι ασθενείς με βρογχόσπασμο που προκαλείται με την άσκηση θα ωφεληθούν από την απόκτηση καλής φυσικής κατάστασης, η οποία θα μειώσει την σοβαρότητά του αλλά δεν θα την εμποδίσει. Οι ασκήσεις προθέρμανσης ( π.χ. 10 – 15 λεπτά μέτριας έντασης πριν την κύρια άσκηση) είναι αποτελεσματικές στην εξάλειψή του.

Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφύγουν τον υπεραερισμό, να προσπαθούν να παίρνουν αργές αναπνοές από τη μύτη όταν είναι δυνατόν και να φορούν ένα μαντήλι ή μάσκα τον χειμώνα για να ζεστάνουν τον αέρα και να διατηρούν την υγρασία. Ο ψυχρός ξηρός αέρας είναι ένα ερέθισμα που προκαλεί βρογχόσπασμο, ενώ η άσκηση σε ένα ζεστό, πιο υγρό περιβάλλον θα βοηθήσει στο να ελαττωθούν τα συμπτώματα.

Επιπρόσθετα η αποφυγή της άσκησης κατά τη διάρκεια της μεγάλης κυκλοφορίας της γύρης βοηθάει την κατάσταση (στο αλλεργικό άσθμα). Βέλτιστο είναι να αρχίσουμε άσκηση με την κολύμβηση ή κάποιο άθλημα του υγρού στίβου που είναι λιγότερο ασθματογενές. Το βόλεϊ είναι σχετικά εύκολο για ασθενείς με βρογχόσπασμο. Το τρέξιμο είναι αρκετά επίπονο γι’ αυτά τα άτομα, ενώ το τρέξιμο μακρινών αποστάσεων είναι προτιμότερο από τα σπριντ.

Η φαρμακευτική θεραπεία παραμένει το κυρίαρχο μέτρο αντιμετώπισης (οι περισσότεροι ιατροί θα συνέστηναν εισπνοές ενός επιλεκτικού βήτα-2 αγωνιστή, μία με δύο εισπνοές, 5 έως 20 λεπτά πριν την άσκηση). Φυσικά όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από τη σοβαρότητα & την κατηγοριοποίηση του άσθματος από τον ιατρό (διαλείπων, ήπιο, μέτριο , σοβαρό, επίμονο).

Άσθμα και αθλήματα:

  1. Τρέξιμο – Υψηλή τάση για πρόκληση άσθματος
  2. Ποδηλασία – Μέτρια τάση
  3. Γυμναστική & Κολύμβηση – Χαμηλή τάση

Πηγή: Αθλητιατρική (Τόμος Ι, 2002) ,Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδης, pp.61-67